Driver du en virksomhet som tilfører større mengder fett i avløpene, er du pålagt å ha fettutskiller. Men hva vil dette si, og hva skal du gjøre med den? Vi gir deg svarene på alt du må vite om fettutskillere.
Det er mange som jobber i en virksomhet som er underlagt kravene om å ha koblet fettutskiller til sitt avløpssystem. Storkjøkken på sykehus, kantiner, restauranter og selv mindre kafeer og catering er eksempler på hvem som er pålagt å ha fettutskiller.
HVORFOR FETTUTSKILLER ER SÅ VIKTIG
Visste du at fett regnes som farlig avfall? Det er det god grunn til, og det er ikke uten betydning at man er pålagt en rekke rutiner rundt håndtering av fett. For eksempel er en fettutskiller et viktig tiltak for å forhindre at for mye fett havner i avløpet, og virksomheter som tilfører større mengder fett i avløpet i forbindelse med driften ved å håndtere eller produsere varm mat, er derfor pålagt å ha en fettutskiller.
Fett som havner på avveie fører ofte til at kloakk og avløpsrør går tett og skaper ubehagelige problemer for deg og alle andre som er koblet til samme avløpsnett. Ikke bare er det ekkelt, men det koster som regel også mye å rette opp når det har gått galt.
Når man heller fett rett i avløpet vil det som regel flyte greit helt til det kommer et stykke ut i rørnettet, der temperaturene er lavere og fettet stivner til. Der legger det seg som et stadig tykkere belegg på innsiden av rørveggene og reduserer gjennomstrømningskapasiteten betraktelig – helt til det går tett. Da har du et problem.
SLIK FUNGERER FETTUTSKILLEREN
Fettutskilleren fungerer slik at når man heller fettholdige rester fra matlagingen ut i oppvaskkummen, vil det gå via fettutskilleren som får fettet og vannet til å dele seg. Fett veier mindre enn vann og dermed vil fettet havne på toppen med vannet nederst. Vannet vil derfor renne videre ut i avløpet, og fettet blir liggende frem til en leverandør av tømmetjenester kommer for å håndtere avfallet.
DETTE MÅ DU PASSE PÅ
Det er du som eier av virksomheten som er ansvarlig for at fettutskilleren fungerer som den skal. Det er viktig at fettutskilleren holder riktig temperatur. Den ideelle temperaturen for at vann og fett skal skilles i maskinen er 41 grader inn i fettutskilleren, og 30 grader i rørene som leder ut.
Det er også enkelte ting som absolutt ikke må finne veien til fettutskilleren. Frityrolje stivner fortere enn vanlig olje og må derfor håndteres på andre måter, samt avløp fra sanitær, oppvaskmaskiner, oljeholdig avløpsvann, kjølevann og overvann.
SLIK GÅR DU FREM FOR Å SKAFFE EN FETTUTSKILLER
Å få montert en fettutskiller skal kunne dokumenteres, og dette må gjøres av autoriserte fagfolk. Det er greit å ha tenkt gjennom hvor du kan sette opp fettutskilleren. Det må være tørt og uten fare for at det fryser til, og det må være lett tilgjengelig for tømming og vedlikehold jevnlig.
Ta kontakt med et firma som tilbyr tømming av fettutskillere, og inngå en avtale om tømming og vedlikehold. VITEK har lang erfaring med tømming og håndtering av fettutskillere og kan veilede deg i prosessen.
REGLENE DU MÅ OVERHOLDE
Etter en tid med fettholdig avfall vil det naturligvis dukke opp et behov for å tømme fettutskilleren for fett. Her er det ulike regler fra kommune til kommune.
Det enkleste er derfor å ta kontakt med kommunen du bor i for å få fullstendig oversikt over hvilke regler som gjelder for deg. Det er også kommunen som skal ha dokumentasjon på monteringen av fettutskilleren, og de vil da registrere den før du kan ta den i bruk.
VITEK leverer tjenester for tømming av fettutskillere i Bergen og omegn (Hordaland).
På denne siden kan du lese mer om lover og regler om fettutskiller i Bergen kommune.
Har du ytterligere spørsmål, eller trenger du en avtale for tømming av fettutskilleren din? Ta kontakt med oss for en uforpliktende samtale og et godt tilbud.