Lekkasjetap på vannledninger i Norge ligger på 31 prosent i snitt, et tall som har vært nærmest uendret de siste 10 årene, til tross for et sterkt fokus på ledningsfornyelse. En rapport fra Norsk Vann viser at rørfornying lønner seg.
Rapporten tar for seg det som betegnes som et bærekraftig lekkasjenivå, og vil foreligge før sommerferien. Den bygger på arbeid utført det siste året av det svenske rådgiverselskapet Rise i samarbeid med norske Powel. Under Nordisk Drikkevannskonferanse i Oslo presenterte forsker Annika Malm fra Rise noen av konklusjonene.
Rapporten viser at det kan være kostnadsbesparende å redusere lekkasjer.
Lønnsomt med færre lekkasjer
Prosjektet har utarbeidet metoder og verktøy for beregning av vanntap og lekkasjenivå. Metoden er basert på internasjonale standarder fra IWA tilpasset Norske forhold.
Rapporten viser også at det kan være kostnadsbesparende å redusere lekkasjer for mange kommuner i landet.
Vannlekkasjene påfører kommunene 350 millioner i faktiske kostnader
Norsk Vann sin rapport viser at prisen for at ca. 209 millioner m3 vann lekker ut er rundt 354 millioner kr. Det er lagt til grunn en kostnad på 273 mill. kr per år i merkostnad ved produksjon og distribusjon av drikkevannet. 81 mill. pr år knyttet til transport og rensing av vann som går i avløpsnettet.