• Direktebestilling: 07365

Har vasken din begynt å klukke? Da må rørene dine spyles.

Har vasken din begynt å klukke? Da må rørene dine spyles.

Har vasken din begynt å klukke? Da må rørene dine spyles. 2560 800 Vitek AS

– Har vasken din begynt å klukke? Da er rørene dine i ferd med å gå tette og må spyles.

Det er mange som ikke tenker over at avløpsrør gror igjen ettersom årene går. At dette er mulig å forebygge gjennom spyling, er det de færreste som tenker på.

– Det som er ute av synet er ofte ute av sinn. Rør trenger vedlikehold på samme måte som fasaden på et hus, sier driftsleder i Vitek, Kjetil Pederse

Tror avløpet er en søppeldunk

I 15 år har Pedersen spylt opp tette rør på Vestlandet, og han har sett det aller meste.

– Noen tror at avløpet er en søppeldunk. Vi har plukket ut alt fra mobiltelefoner til et helt juletre ut av kummer. Juletreet fant vi i et 600 mm offentlig rør. I ett hjem hentet vi ut en hel fisk, som noen hadde skylt ned i toalettet fordi den hadde begynt å lukte i kjøleskapet. Det ble en dyr fisk.

Vitek - spyling

Fett propper igjen rør

Fjerning av fett i avløpsnettet koster norske innbygger millioner av kroner. Hvert år øker likevel mengden fett som skylles ned i avløpet. Det antas å skyldes økt forbruk av matfett og matoljer.

– Før i tiden sparte folk mer på fettet og brukte det på nytt. Nå skyller folk det ut i kjøkkenvasken og fettet danner store propper i avløpsrørene. Dette er noe som vi spesielt erfarer i juletider, for da må vi ofte ut på slike jobber.

Store kloakkskader

I verste fall kan tette rør i private husstander forårsake skader for millioner av kroner.

– I fjor var vi ute på en jobb i en enebolig hvor hovedledningen hadde gått tett. Her stod kloakken opp til tredje trappetrinn i kjelleretasjen. Skadefirmaet som hadde fått jobben, håpet at de kunne redde taket i kjelleren. Det sier seg selv at det ikke gikk an å bo i huset.

Klukking og lyder

Pedersen oppfordrer folk til å ta seg en inspeksjon i kjelleren sin. Det første tegnet på at rørene begynner å gå tett er lyder.

– Når vaskene begynner å klukke, er det på tide å få spylt opp rørene. Da er det bare å kontakte Vitek. Vi tar alle jobber fra små baderoms-servanter til de største kommunale ledningene.

I privatboliger og leiligheter spyler Vitek fra rørene på kjøkken og sluk på bad og andre våtrom. Rørene blir spylt med varmt vann og roterende dyse ut til hovedstammen.

– Ved en slik spyling vil vi også oppdage eventuelle feil eller lekkasjer i rørene.

I disse tilfellene vil Vitek først gjennomføre en rørinspeksjon for å være på den sikre siden.

– Det kan bli nødvendig å fornye rørene. Her er gravefrie metoder et alternativ som gjør at det ikke er nødvendig å åpne vegger eller pigge gulv for å fornye rørene, sier Pedersen.

Personvern innstillinger

Når du besøker nettstedet vårt, kan det lagre informasjon gjennom nettleseren din fra bestemte tjenester, vanligvis i form av informasjonskapsler. Her kan du endre dine personvernpreferanser. Det er verdt å merke seg at blokkering av noen typer informasjonskapsler kan påvirke opplevelsen din på nettstedet vårt og tjenestene vi tilbyr.

Les mer

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler, hovedsakelig fra tredjeparts tjenester. Definer dine personvernpreferanser og / eller godta vår bruk av informasjonskapsler.