• Direktebestilling: 07365

DET VIKTIGSTE Å VITE OM NÅR DU SKAL PUSSE OPP

DET VIKTIGSTE Å VITE OM NÅR DU SKAL PUSSE OPP

DET VIKTIGSTE Å VITE OM NÅR DU SKAL PUSSE OPP 800 400 Vitek AS

Planlegger du å pusse opp? Da er det mange feller å gå i. Her gir vi deg en innføring i det viktigste å vite om når du skal pusse opp boligen din.

Når man skal pusse opp er det mange regler å forholde seg til – spesielt når det gjelder våtrom, vann og avløp. Ser du bort fra forskriftene, finnes det fortsatt flust med feller du kan gå i. Unngå å gå på en skikkelig oppussingstabbe – vi gir deg noen pekepinner på hva som er det viktigste å vite om når du skal pusse opp.

HVA KAN DU GJØRE SELV, OG NÅR TRENGER DU FAGFOLK?

Generelt er det greit å ha en viss grad av selvinnsikt hva gjelder egne ferdigheter. Er du fingernem nok til at du er sikker på at oppussingsobjektet faktisk blir fint til slutt? De fleste klarer å male, sparkle, legge lister eller tapetsere. Enkelte ting kan det fortsatt være greit å få hjelp til – og noen ting er du pålagt å få hjelp til.

Ved mer avansert oppussing, som for eksempel bytte av elektrisk anlegg, endring av bærende konstruksjoner eller om du vil pusse opp et bad, er det nødvendig å bruke fagfolk. På den måten sikrer du at alt skal bli gjort i henhold til lover og forskrifter. Har du ikke alt på stell og noe galt skulle skje, vil sjansene være store for at forsikringsselskapet ditt ikke ønsker å dekke skadene. Særlig hvis årsaken oppstod i det elektriske anlegget eller i forbindelse med våtrom og rør.

Det er greit å forholde seg til en regel om at alt som har med strøm og vann å gjøre, bør det brukes autorisert fagfolk. Se til at bedriften kan levere en samsvarserklæring, som viser til at arbeidet er utført i samsvar med gjeldende forskrifter og sikkerhetskrav. Denne dokumentasjonen vil du trenge ved salg av bolig, eller for forsikringsselskap dersom uhellet er ute.

SKAFF DEG INFORMASJON OM BOLIGEN DIN PÅ FORHÅND

Før du går i gang med oppussingen, enten du har valgt å gjøre det selv eller om du har satt håndverkere på saken, vil du tjene godt på å ha kartlagt så mye som mulig på forhånd. Disse spørsmålene er vanligvis smart å få svar på:

Hvor befinner rørene seg?

  • Går de gjennom noen vegger du må være obs på?
  • Finnes det tegninger av boligen din?
  • Hvor gamle er rørene?
  • Hvor ligger de elektriske kursene?
  • Hva slags stand er sikringsskapet i?
  • Hva slags materialer består vegger, gulv og tak av?
  • Hvor er de bærende konstruksjonene?
  • Hvis du er usikker kan du be om hjelp fra fagfolk.

IKKE SLURV MED VÅTROMMENE!

Det kanskje mest utsatte rommet ved oppussing, er badet. Vi som jobber i VITEK ser alt for ofte hjemmesnekrede løsninger der folk har tatt seg vann over hodet eller prøvd å spare penger. Er man ikke faglært eller virkelig har god peiling på hva man driver med, vil det som regel oppstå problemer, rask slitasje eller lekkasjer som er vanskelige å oppdage. Problemer på et bad er som regel svært dyre å rette opp i, og skadene kan bli store før du oppdager dem.

Og for all del – ikke bruk svart arbeid. Det innebærer høy risiko, og du kan heller ikke dokumentere at jobben har blitt gjort av fagfolk. Det kan koste deg dyrt den dagen du legger boligen ut for salg eller du ønsker å gå igjen penger på forsikringen.

Å SJEKKE RØRENE ER EN RIMELIG LANGTIDSINVESTERING

Skal du pusse opp bad eller kjøkken, må du forholde deg til om du er nødt til å bytte rør eller om rørfornying er tilstrekkelig metode for deg. Bor du i borettslag er det spesielt viktig å ha forhørt seg med styret om det foreligger planer om å fornye rørene eller oppussing i deres regi i nær fremtid. Det er også egne regler som gjelder dersom man vil gjøre noe med rør som går gjennom veggene mellom flere boenheter – ofte må det sendes inn søknad for å få lov til å røre disse. Forhør deg med fagfolk for å finne ut hva som gjelder for deg!

For å avgjøre om du kan gå for førfornying, må du ta kontakt med et rørfornyingsfirma for å avtale en befaring. På befaringen vil de se på hva slags stand rørene dine er i og hva som kan gjøres. Rørfornying krever at rørene holder en viss standard, men det skal ganske mye til for at det ikke skal være mulig å rørfornye hele eller deler av jobben du ønsker å få gjort. Rørfornying er en svært praktisk og enkel måte å «legge» rør på, med like lang levetid som helt nye rør.

Ta kontakt med oss i dag for en hyggelig og uforpliktende samtale.

 

Personvern innstillinger

Når du besøker nettstedet vårt, kan det lagre informasjon gjennom nettleseren din fra bestemte tjenester, vanligvis i form av informasjonskapsler. Her kan du endre dine personvernpreferanser. Det er verdt å merke seg at blokkering av noen typer informasjonskapsler kan påvirke opplevelsen din på nettstedet vårt og tjenestene vi tilbyr.

Les mer

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler, hovedsakelig fra tredjeparts tjenester. Definer dine personvernpreferanser og / eller godta vår bruk av informasjonskapsler.