Alle boliger har vannlåser. De er under servanten på badet eller vasken på kjøkkenet. De er i sluket i gulvet, dusjkabinettet og på toalettet. Når var sist du sjekket dine vannlåser?
En vannlås er en helt essensiell del av rørsystemet i et hjem. Denne lille dingsen låser nemlig vannet fra å renne bort, og er svært viktig da det er deler i avløpsrøret som alltid skal stå i vann. Dette skaper et skille mellom avløpssystemet og resten av rommet. Uten vannet i vannlåsen ville vond lukt og ubehagelige gasser fylt rommene vi er i til daglig – noe alle selvfølgelig ønsker å unngå.
De aller fleste vannlåser har en S-, U-, Q- eller J-form, men mer moderne typer kan også komme i andre former. Vannlåsen er enkel å lokalisere og se under vasker, mens i gulvet eller toalettet er de gjerne helt skjult.
HVA SKJER DERSOM VANNLÅSEN IKKE FUNGERER SOM DEN SKAL?
Dersom vannlåsen ikke fungerer som den skal kan man oppleve luktproblemer eller tette rør. Dette kan være til stor irritasjon for de som bor i hjemmet, og føre til at ulike rom blir vanskelig å oppholde seg i.
Ofte oppdager man det raskt hvis vannet i vasken på badet eller kjøkkenet ikke renner skikkelig ned i sluket, men i noen tilfeller merker man ikke dette umiddelbart. Noen ganger setter vi for eksempel på vann i kjøkkenvasken for å skylle grønnsaker eller bløtlegge gryter og kasseroller. I det neste øyeblikket distraheres vi av en telefonsamtale, at barna roper eller av at noen banker på ytterdøra. Renner ikke vannet skikkelig ned i sluket da kan det raskt flomme over. Dette kan føre til store mengder vann på kjøkkenbenken og gulvet, og i visse tilfeller også små fuktskader.
HVORFOR OPPSTÅR PROBLEMER MED VANNLÅSEN?
Problemer med vannlåsen kan oppstå titt og ofte. Det er svært vanlig at vannlåsen blir tett, og med det også fører til tette rør. Dette kommer av at hår, fett, matrester og annet grums kan klumpe seg i vannlåsen. Noen ganger er det også slik at pakningen som skal sitte rundt «koppen» før man skrur på plass vannlåsen ikke er festet skikkelig. Det er viktig at den sitter godt. Er den løs vil det kunne føre til vannlekkasjer.
Har man et rom som sjeldent blir brukt kan det også være slik at vannet som skal ligge i vannlåsen rett og slett har fordampet med tid. Dette er spesielt vanlig på hyttebad og kjøkken, som kun brukes i helger eller ferier. Dette fører selvsagt til at skillet mellom avløpssystemet og resten av rommet forsvinner, noe som vil bli tydelig gjennom en vond lukt.
SLIK KAN DU ENKELT VEDLIKEHOLDE VANNLÅSEN
Det er relativt enkelt å vedlikeholde vannlåsen, og man trenger som regel ikke gjøre det mer enn et par ganger i året. Alle bør også kunne rense vannlåsene sine manuelt, fremfor å alltid benytte seg av sterke kjemikalier – som mange bruker feil og ender opp med å skape mer skade enn nytte.
Det aller første du må gjøre er å skru av vannlåsen, som henger rett under vasken, ved å løsne de store mutterne eller boltene som holder delene sammen. Sett gjerne en bøtte under vasken slik at du har noe som kan fange opp vann eller andre ting som måtte falle ut.
Deretter demonterer du systemet, og renser delene hver for seg. Dra ut eventuelt hår eller matrester, og vask delene med varmt vann og mildt rengjøringsmiddel. Skrubb godt med en børste på innsiden av rørene, slik at alt belegg fjernes.
Er det vanskelig å komme til i vannlåsen kan du bruke en tykk ståltråd. Bøy denne og stak vekk eventuelle propper av hår, fett og smuss.
Til slutt er det bare å sjekke over alle delene som du har rengjort. Er noen av dem skadet bør de byttes ut. Så skrur du alt på plass i riktig rekkefølge. Husk her å sikre at pakningen sitter godt.
Har du en vannlås med fotventil vil disse ofte være utstyrt med en bunnpropp. Denne kan løsnes slik at du ikke må demontere hele rørsystemet for å rense vannlåsen. Finnes ikke denne bunnproppen kan du rense så godt det lar seg gjøre gjennom avløpet til vasken.
GÅTT PÅ EN RØRSMELL?
Det er vel og bra å kunne vedlikeholde vannlåsen på egenhånd, men i visse tilfeller vil ikke rengjøring av vannlåsen løse problemer med tette rør eller vond lukt. Da kan det være lurt å kontakte fagpersoner som kan løse situasjonen raskt og effektivt. VITEK har lang erfaring med alle typer rør i ulike hjem og boliger. Du kan kontakte oss for en uforpliktende befaring og et tilbud dersom du ikke får has på rørene dine. Vi garanterer at arbeidet blir utført til punkt og prikke, slik at din hverdag igjen kan bli stressfri.