• Direktebestilling: 07365

Tømming og rens av sandfang, takrenne og taknedløp – hvor ofte må det gjøres?

Tømming og rens av sandfang, takrenne og taknedløp – hvor ofte må det gjøres?

Tømming og rens av sandfang, takrenne og taknedløp – hvor ofte må det gjøres? 614 415 Vitek AS

Både sandfang, takrenner og taknedløp må renses jevnlig, men hvor ofte og hvem som har ansvaret, varierer.

Det er ingen som ønsker seg  trøbbel, men om dere slurver med de viktige tingene er det nettopp det dere får. Vedlikehold og rens av sandfang, taknedløp og takrenner er blant det som fort blir kostbart om det ikke tas på alvor. Derfor har vi laget en enkel innføring i hvor ofte jobben må gjøres og hvem som har ansvaret for at den blir gjort.

 

Hvorfor renser vi sandfang?

Et sandfang er en rensefunksjon for sluk, kummer og rister som er plassert i veier og gater over hele landet. Funksjonen er å skille ut skitt og grus fra vannet som renner ned, som da samler seg i bunnen av kummen og lar vannet renne videre i systemet. Det er helt vesentlig at vannet får renne fritt videre fra kummene. Blir utløpet blokkert vil det kunne medføre overvannsflom og stor skade på omgivelser, miljø, eiendom og rørsystemer.

Det er flere faktorer som avgjør hvor ofte et sandfang må renses. Blant annet vil plassering i terrenget, om det har blitt strødd mye gjennom vintersesongen, samt hvor mye trafikk det er over kummen være viktige ting å tenke gjennom. Er du usikker kan VITEKs kompetente fagfolk komme på befaring og vurdering, og sammen med dere sette opp en avtale med jevnlige intervaller for rens av sandfanget.

En tommelfingerregel er at dere bør tømme sandfanget når det har nådd 50 prosent av maksimal lagringskapasitet, slik at dere alltid har litt å gå på dersom det forekommer et avvik i mengde sand og grus, eller det oppstår forsinkelser.

Finn ut hvem som har ansvaret

Det er borettslag og private eiendommer som står ansvarlig for å tømme og rense sandfang. Dersom sandfanget skaper problemer i form av oversvømmelser eller miljøskadelige utslipp, vil de ansvarlige eierne av sandfanget bli erstatningspliktig eller i verste fall bøtelagt.

Tette takrenner og taknedløp kan bli dyrt

Takrenner og taknedløp skal tidvis få unna store mengder vann på kort tid, og da er det helt prekært at de er fri for skitt og avfall som kan blokkere vannveiene. Tette takrenner kan medføre ubehagelige – og dyre – fukt- og vannskader. Prisen for å rense takrenner og taknedløp er derfor liten å betale, sett opp mot den potensielle regningen som ligger på lur dersom du skulle glemme det. I de fleste tilfeller vil ikke forsikringsselskapene dekke skader som følge av takrenner som ikke har vært renset, så her gjelder det å være ekstra obs.

En årlig rens, gjerne på høsten etter at løvet for alvor har begynt å legge seg oppi rennene, er minimum for å unngå problemer med tette takrenner. Få vekk blader, skitt, grener, fuglereir eller tilvekst av mose og lignende.

Å rense takrenner og taknedløp bør være en selvfølgelig del av det rutinemessige vedlikeholdsarbeidet for vaktmesteren eller andre ansvarlige for drift i borettslag og sameier. Eier du enebolig eller tomannsbolig (eller om dere er enda flere som deler hus), burde dere avklare på forhånd hvem som tar på seg ansvaret for å rense takrennene. Har en takrenne gått tett på «naboens side», men dere deler rennesystem, kan dette få store konsekvenser også for deg.

Har du flere spørsmål om tømming og rens av sandfang, takrenner eller taknedløp? Ta kontakt med oss i VITEK, så hjelper vi deg gjerne!

Personvern innstillinger

Når du besøker nettstedet vårt, kan det lagre informasjon gjennom nettleseren din fra bestemte tjenester, vanligvis i form av informasjonskapsler. Her kan du endre dine personvernpreferanser. Det er verdt å merke seg at blokkering av noen typer informasjonskapsler kan påvirke opplevelsen din på nettstedet vårt og tjenestene vi tilbyr.

Les mer

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler, hovedsakelig fra tredjeparts tjenester. Definer dine personvernpreferanser og / eller godta vår bruk av informasjonskapsler.