• Direktebestilling: 07365

Vet du hvor stikkledningen din ligger?

Vet du hvor stikkledningen din ligger?

Vet du hvor stikkledningen din ligger? 2560 2560 Vitek AS

En fjerdedel av norske huseiere vet ikke om de har en stikkledning. Det kan koste dem dyrt.

Kommunene leverer vann- og avløpstjenester til innbyggerne gjennom sine hovedledninger. Totalt er det 100.000 km kommunale ledninger for vann og avløp i Norge. Landets huseiere har på sin side ansvar for svimlende 180.000 kilometer med stikkledning. Det er mye.

Stikkledningene er gravd ned på huseiernes egne eiendommer. De kan også befinne seg på naboenes eiendom – under og langs veier. Ledningene kan være fra 1 meter til mange kilometer lange og eies av huseieren alene eller i fellesskap med naboer.

Lever i uvitenhet

En undersøkelse fra Norsk Vann, viser at 26 prosent av innbyggerne ikke vet om de eier stikkledningene for vann og avløp. 34 prosent ikke vet om de eier en stikkledning sammen med naboen. Bare 40 prosent vet hvor stikkledningene er plassert på eiendommen, og 34 prosent vet hvilken tilstand ledningene har. Altså er det godt mulig at du selv sitter som eier av en stikkledning, uten at du har noen som helst aning om det.

Undersøkelser viser at huseiere i Oslo vet minst om sine stikkledninger, mens huseiere i Nord-Norge vet mest. Kvinnelige huseier skårer gjennomgående dårligere enn menn.

Vedlikeholdsbehov

Som det meste annet, må stikkledninger vedlikeholdes og fornyes. Det er derimot få huseiere som i dag sørger for dette vedlikeholdet. Det hevdes – uten at det er lett å dokumentere – at stikkledninger står for omtrent halvparten av lekkasjene på vannledningsnettet. Hvis forfallet går for langt, kan regningen bli skyhøy. Kjøp og installasjon av nytt vann- og avløpsanlegg kan fort koste deg mellom 200.000 og 300.000 kroner.

Kartlegg anlegget ditt!

Det er derfor viktig å avklare statusen på anlegget ditt.
Vitek anbefaler alle borettslag og huseiere å orientere seg om hvor stikkledningene ligger. Dette er også viktig for å sikre at ledningene ikke blir skadet ved byggearbeid eller andre tiltak på eiendommen. Når du vet hvor rørene dine befinner seg, er det lurt å finne ut av hvilken tilstand de er i.

Vitek har i en årrekke inspirert stikkledninger. Det skjer ved at vi fører et kamera inn i rørene; noe som gir oss et godt overblikk over rørenes tilstand. Og hvis rørene dine trenger vedlikehold, kan rørfornying være et godt alternativ.

Vår erfaring er at rørfornying er en raskere og billigere metode enn å erstatte de gamle rørene med nye. Kort fortalt går metoden ut på at vi etablerer nye rør på innsiden av de gamle. Da trenger vi ikke å grave opp hager, pigge opp gulv eller rive ned vegger. Det er til stor fordel for alle.

Personvern innstillinger

Når du besøker nettstedet vårt, kan det lagre informasjon gjennom nettleseren din fra bestemte tjenester, vanligvis i form av informasjonskapsler. Her kan du endre dine personvernpreferanser. Det er verdt å merke seg at blokkering av noen typer informasjonskapsler kan påvirke opplevelsen din på nettstedet vårt og tjenestene vi tilbyr.

Les mer

Click to enable/disable Google Analytics tracking code.
Click to enable/disable Google Fonts.
Click to enable/disable Google Maps.
Click to enable/disable video embeds.
Nettstedet vårt bruker informasjonskapsler, hovedsakelig fra tredjeparts tjenester. Definer dine personvernpreferanser og / eller godta vår bruk av informasjonskapsler.